Ontwijken aftrekbeperking gemengde kosten

Geen Reacties »

De aftrek van zogenaamde ‘gemengde kosten’ is al jaren beperkt. Toch kunt u deze aftrekbeperking in bepaalde gevallen ontwijken. Dit betreft vooral de kosten van:

    o    voedsel, drank, genotmiddelen;

    o    representatie, recepties, feesten, e.d.;

    o    congressen, excursies, studiereizen, e.d.

Gaat u bijvoorbeeld met een klant uit eten om een belangrijke opdracht te bespreken, dan is de factuur van dit etentje beperkt aftrekbaar.
De aftrekbeperking is niet van toepassing als uw onderneming direct gericht is op het vervaardigen of verhandelen van genoemde goederen of van diensten in verband met deze goederen. Vereist is ook dat de goederen dan deel moeten uitmaken van uw omzet. Een restauranteigenaar kan dus wel onbeperkt alle voedselkosten aftrekken die leiden tot omzet, maar weer niet de kosten van zijn eigen zakelijke etentjes buiten de deur. Van de laatste categorie is ook voor hem de aftrek beperkt.

Rekening specificeren

U kunt de aftrekbeperking ook ontlopen door de kosten op uw factuur te specificeren en door te belasten aan uw klant. Ú heeft dan wel 100% aftrek, maar uw klant heeft weer wel met de aftrekbeperking te maken. Dit kan een optie zijn wanneer uw klant een stichting of organisatie is die geen winst maakt, of bij bedrijven in het buitenland als daar geen aftrekbeperking geldt. Ook is het doorbelasten aan de klant een mogelijkheid als uw klant veel gemengde kosten heeft (zie hierna). Uit oude rechtspraak blijkt dat het van belang is dat u alle gemengde kosten op uw factuur specificeert, zodat het de klant duidelijk is dat u deze specifiek voor hem heeft betaald.

Welk deel is niet aftrekbaar?

Van genoemde gemengde kosten is 26,5% niet aftrekbaar. U kunt er in de inkomstenbelasting ook voor kiezen om een vast bedrag van € 4.400,- (2013) niet af te trekken. Een snel rekensommetje leert dat dit voordelig is als u in een jaar meer dan € 16.603,- aan gemengde kosten maakt (26,5% van € 16.603,- = € 4.400,-). Heeft uw klant zoveel gemengde kosten dat kiezen voor een vast bedrag voor hem gunstiger is, dan is het voor hem geen probleem als u gemengde kosten aan hem doorbelast. Maak hierover dan goede afspraken.

Laat een reactie achter

*
*