Privéauto zakelijk gebruikt, wat met de btw?

Geen Reacties »
Het komt in de praktijk geregeld voor dat een ondernemer zijn privéauto ook zakelijk gebruikt. Het is een misverstand dat de btw dan niet aftrekbaar zou zijn. Hoe zit dat? Waar moet u rekening mee houden?

Vermogensetikettering btw

Wat veel ondernemers niet weten, is dat er ook bij de btw sprake is van vermogensetikettering. Afhankelijk van hoe de auto gebruikt wordt, kan er voor de btw sprake zijn van een zakelijke auto of van een privéauto. Deze kwalificatie staat los van de keuze voor de inkomstenbelasting. Een auto kan dus voor de inkomstenbelasting privévermogen zijn en voor de btw zakelijk vermogen!

Privéauto voor btw zakelijk

Als u uw privéauto voor de btw tot het zakelijk vermogen rekent, is het van belang of u de auto voor btw-belaste prestaties gebruikt. Als dat het geval is, kunt u alle btw op de kosten van het gebruik en het onderhoud van de auto in aftrek brengen. U moet daarbij beschikken over de correcte facturen. Aan het einde van het jaar moet u dan wel een correctie voor het privégebruik maken. De fiscus stelt zich daarbij op het standpunt dat de autokosten op basis van een sluitende kilometeradministratie aan het zakelijk en het privégebruik moeten worden toegerekend. Let op. Deze btw-correctie moet worden aangegeven in de laatste btw-aangifte van het jaar.

Geen kilometeradministratie?

In veel gevallen is er geen kilometeradministratie voorhanden waaruit blijkt in welke mate de auto zakelijk en privé wordt gebruikt. Om de administratieve lasten te beperken, is goedgekeurd dat het privégebruik dan mag worden vastgesteld op 2,7% van de catalogusprijs (incl. btw en bpm) van de auto. Let op: voor auto’s die meer dan vijf jaar, inclusief het aanschafjaar, bij de onderneming in gebruik zijn, mag worden volstaan met een btw-correctie van 1,5% van de catalogusprijs (incl. btw en bpm).

Geen aanschaf-btw in aftrek gebracht

Als bij aankoop van de auto geen btw in aftrek is gebracht, bedraagt de correctie voor het privégebruik 1,5% van de catalogusprijs (incl. btw en bpm) van de auto. Dit volgt uit een Besluit van de staatssecretaris van Financiën uit 2012 (nr. BLKB 2012/639M) . In punt 2.7. van dit Besluit is namelijk een bijzondere regeling opgenomen voor de ondernemer die bij de verkrijging van een auto geen btw in aftrek heeft kunnen brengen. Dit speelt bijvoorbeeld bij een aankoop onder de margeregeling of bij de inbreng van een privéauto.

Hoe werkt dit in de praktijk?

In de praktijk blijkt dat er maar weinig ondernemers zijn die een sluitende kilometeradministratie bijhouden. Het merendeel van de ondernemers krijgt dus met de forfaitaire regeling te maken. U ook? Dit betekent dat u gedurende het jaar 100% van de btw op uw autokosten in aftrek mag brengen, mits u de auto volledig gebruikt voor met btw-belaste prestaties. Ook voor het privégebruik! Vervolgens moet u wegens het privégebruik in de laatste btw-aangifte van het jaar 2,7% (of 1,5%) van de catalogusprijs aangeven en voldoen.

 

Laat een reactie achter

*
*