← Terug naar overzicht

Nieuwsbrief zomer 2022

Geplaatst op: 1 jul 2022

Hierin de volgende onderwerpen:

  • ZZP-ers en (schijn-)zelfstandigheid
  • Subsidie opleiding (STAP)Einde jubelton in 2023
  • BTW tarief energie omlaag
  • Zomerplanning: Administraties BTW aangiften en aanlevering wijziging loonadministratie

ZZP-ers en (schijn-)zelfstandigheid
Het kabinet heeft besloten dat de Belastingdienst weer actiever moet gaan handhaven op schijnzelfstandigheid bij ZZP-ers. In eerste instantie zal de Belastingdienst zich vooral richten op de kwetsbare sectoren. De ZZP-ers in deze sectoren hebben vaak maar 1 opdrachtgever en de werknemers worden min of meer verplicht worden om zich als ZZP-er in te schrijven om in aanmerking te komen voor een overeenkomst. De controle zal zich in eerste instantie vooral richten aan de flits- en maaltijdbezorgdiensten. Later komen mogelijk andere sectoren in beeld.

Subsidie opleiding (STAP)
Vanaf vrijdag 1 juli (vandaag) om 10.00 uur start de aanvraag voor een opleidingsbudget van € 1.000 bij het UWV. Werkenden en werkzoekenden kunnen een aanvraag doen voor zichzelf. Voorwaarde is dat de opleiding gevolgd moet worden bij een (STAP-) erkende organisatie. Meer info en aanvraag via: https://stap.opleiding.nl/stapbudget

Einde jubelton in 2023
De schenkingsvrijstelling eigen woning (ook wel jubelton) wordt waarschijnlijk al op 1 januari 2023 verlaagd van € 106.671 tot € 27.231. Daartoe wordt op Prinsjesdag een voorstel ingediend bij het Belastingplan 2023. Het bedrag van de verlaagde schenkingsvrijstelling eigen woning wordt gelijk aan het bedrag van de eenmalige vrijgestelde en vrij besteedbare schenking van ouders aan kinderen.

Tip
Overweeg je om jouw (klein)kind financieel te ondersteunen bij de aankoop of verbouwing van een eigen woning? Dit jaar is het laatste jaar, waarin de hoge eenmalige schenkingsvrijstelling van € 106.671 nog kan worden geclaimd.

BTW tarief energie omlaag
Het btw-tarief op aardgas, elektriciteit en stadsverwarming wordt op 1 juli 2022 verlaagd van 21% naar 9%. Houd hier rekening mee met het boeken van uw administratie.

Zomerplanning
Deze maand dient de aangifte BTW over het 2e kwartaal ingediend te worden. Wij verzoeken je vriendelijk om de administratie tijdig aan te leveren i.v.m. vakanties van onze medewerkers. Omdat de bezetting bij ons lager ligt dan anders kan het zijn dat verwerking van de administratie langer duurt dan je gewend bent. Vandaar ons verzoek voor tijdige aanlevering hiervan.

Ook voor mutaties in de loonadministratie kan het zijn dat verwerking wat langer duurt dan normaal. Ook hierbij het verzoek om wijzigingen in juli en/of augustus tijdig aan te leveren.

Tot slot wensen wij jullie alvast een hele fijne en mooie zomervakantie!